GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Gör din röst hörd – vilka spelare i lokalfotbollen ska bli årets BT-lirare?

Vilka spelare har betytt mest för sina lag den gångna säsongen? Var med och rösta fram Årets BT-lirare i lokalfotbollen.
I fjol vann Adrian Möller från Hestrafors IF och Bergdalens Izabella Bergström. I år får vi en nya segrare.
FOTBOLL • Publicerad 19 november 2022

Sjuhärad är en fotbollsbygd och det gångna året har man kunnat följa cirka 100 lag på bt.se och specialsajten BT Fotboll.

Priset Årets BT-lirare infördes 2020 för att uppmärksamma de spelare som gör avgörande insatser utanför eliten. Spelare från damettan och ända ner till herrsexan är tänkbara kandidater.

BT-sportens fotbollsskribenter har plockat ut tre kandidater i herr- respektive damklassen. Här redovisas först de tre nominerade damerna och sedan även de tre nominerade herrarna.

Du kan påverka utgången genom att rösta på vem du tycker borde vinna. Läsarrösterna är en av faktorerna när vinnarna koras. Sista datum att rösta är den sista november.

Omröstning årets BT-lirare dam:

Omröstning årets BT-lirare herr:

Läs mer om de tre nominerade på damsidan:

När Josefin Johansson var frisk började IFK Örby vinna i våras. När den löpstarka mittfältaren hade fått igång Marklaget drog hon vidare till Jitex.
När Josefin Johansson var frisk började IFK Örby vinna i våras. När den löpstarka mittfältaren hade fått igång Marklaget drog hon vidare till Jitex.Foto: Ceasar Segergren

1) Josefin Johansson

23 år, mittfältare, IFK Örby (division 1)

Den löpstarka mittfältaren spelade bara för IFK Örby under våren. En skada gjorde dessutom att hon missade de tre första matcherna, och inte fixade 90 minuter i den fjärde. Så långt stod ett skadedrabbat Örby på noll poäng. Men när Johansson var redo – då kom segrarna och Örby började avancera i tabellen.

– Jossan är en förebild, både på och utanför planen. Hon är målmedveten och bidrog med både erfarenhet och många löpmeter. I det läge vi var i våras var hon oerhört viktig, säger tränare Katarina ”Cancan” Dunder Olsson.

Trots att Johansson bara spelade nio matcher vann hon BT:s betygsliga för Örby med ganska bred marginal. Hon samlade 20 BT-ingar och gjorde fyra mål för Marklaget, som slutade fyra i serien.

– Det var egentligen bara en bonus för oss att vi fick låna henne under våren. Hon ville högre upp, och bidrog med intensitet på träningar och matcher. Hon är en 100-procentig lagspelare. Och när hon lämnade i somras hade vi kommit igång, och flytet bara fortsatte på hösten.

Alexandra Schwartz gjorde nio mål den gångna säsongen.
Alexandra Schwartz gjorde nio mål den gångna säsongen.Foto: Sofie Johansson

2) Alexandra Schwartz

25 år, forward, IK Frisco (division 1)

Efter ett års paus från fotbollen var anfallaren tillbaka i Frisco. Under början av seriespelet gjorde Schwartz offensiva spets att nykomlingen långt in på hösten hängde med i kampen om nytt kontrakt i division 1.

– Alexandra inledde jättestarkt, och gjort många mål. Men andra delen av säsongen led hon av att hon var lite för ensam, och att vi som lag trodde att hon skulle kunna göra allt själv. Det kunde hon inte, och därför höll vi oss inte kvar, säger tränare Daniel Andersson.

Som bekant krävdes det i år att komma på övre halvan för att få spela i ettan även nästa år. Friscos bästa placering någonsin i division 1 var den åttonde. Och just åtta blev man även i år. Schwartz hade mest speltid i laget, fick högst betyg av BT:s jury – och slutade på nio mål.

– Hon gör alltid ett jäkla bra jobb för laget. Sätter man Alexandra i rätt ytor så är det farligt. Hon är ju spelaren som har det lilla extra och bryter mönstret.

Linda Westberg Carlsson var nyckelspelare i det Elfsborg som vann sin division 2-serie, men föll i kvalet mot ettan. Bland annat gjorde hon boråsarnas enda mål i kvalet.
Linda Westberg Carlsson var nyckelspelare i det Elfsborg som vann sin division 2-serie, men föll i kvalet mot ettan. Bland annat gjorde hon boråsarnas enda mål i kvalet.Foto: TOMMY HOLL

3) Linda Westberg Carlsson

33 år, mittfältare, IF Elfsborg (division 2)

Den bolltrygga innermittfältaren spelade 18 damallsvenska matcher för moderklubben Dalsjöfors säsongen 2011. Elva år senare har hon spelat i fjärde divisionen – och visat att takterna sitter i. Utöver nio mål och högst betyg är hon en spelare som vinner närkamper, och som alltid är spelbar.

– Linda är en väldigt komplett spelare. Hon har stor arbetskapacitet, och är svår att ta bollen av eftersom hon kan gå åt båda hållen. När kan vända upp även när hon får passningar felvänd med en motståndare i ryggen, säger Joakim Carlsson, som har tränat Elfsborg i år.

Westberg Carlsson är otroligt viktig i uppspelsfas, men kan dessutom fungera som ett offensivt hot när ett sådant har behövts. Hon gjorde exempelvis det kvitteringsmål på övertid i Falköping som säkrade seriesegern. Och blev Elfsborgs enda målskytt i kvalet.

– Hon kan när hon vill… Det är underbart att ha en sådan spelare i sitt lag. Hon är ett energiknippe. Man vet alltid vad man får, både på matcher och träningar. När hon är borta är det något som saknas.

Läs mer om de tre nominerade på herrsidan:

Alen Krasnici (längst till vänster) firar ett av Bergdalens många mål under premiärsäsongen i division 3.
Alen Krasnici (längst till vänster) firar ett av Bergdalens många mål under premiärsäsongen i division 3.Foto: Jan Pettersson

1) Alen Krasnici

30 år, allround, Bergdalens IK (division 3)

Efter 13 säsonger i Norrby klev Krasnici ner i trean. Där gjorde han avtryck direkt. Det spelade ingen roll om han startade i backlinjen, på mittfältet eller som forward. Det blev 33 BT-ingar och 11 mål på 18 matcher.

Bergdalens tränare lyfter fram Alen Krasnicis betydelse både på och utanför planen:

– Han har varit en stöttepelare och delat med sig av sin erfarenhet inte minst till de yngre spelarna som ibland kallat honom assisterande tränare, säger Almir Avdic, som hyllar Krasnicis engagemang på träningar och i omklädningsrummet.

På planen har den 30-årige polisen sprungit kopiöst.

– Han ger aldrig upp ens om han ligger tio meter efter i en löpning. Och genom det drar han med sig resten av laget. När han har spelat på topp så har han ofta gjort mål, typiska Alen-mål – inte så krångliga.

Hur ser du på hans fotbolls-IQ?

– Han fattar väldigt enkla beslut, tappar inte bollen, befinner sig ofta på rätt plats och visar genom små finesser att han har spelat på elitnivå. Det ser även de andra spelarna i laget.

Kinnas nummer 9 Oliver Persengård vann skytteligan i fyran, och var även den i serien som fick flest BT-ingar.
Kinnas nummer 9 Oliver Persengård vann skytteligan i fyran, och var även den i serien som fick flest BT-ingar.Foto: Jan Pettersson

2) Oliver Persengård

25 år, forward, Kinna IF (division 4)

Med sina totalt 30 mål (28 i serien och två i kvalet) var 25-åringen en stor anledning till att Kinna tog sig tillbaka till trean efter åtta år i fyran.

– Skall man gå upp en division behöver man ha någon spetsspelare. Och i ett annars jämnt lag är det han som bidragit med spets hos oss, säger assisterande tränaren Glenn Dower.

Persengård brottades med knäproblem under några säsonger. Men i år har han spelat i alla matcher utom en. Han har fått högt betyg för sina insatser – så högt att han blev fyrans bästa spelare.

– Oliver har gjort en jättebra säsong, med genomgående bra prestationer. Och han har jobbat hårt för det. Kämpar man som han har gjort så kommer resultaten till slut. Det roliga är att han inte bara är en målskytt, utan det är en lojal spelare som jobbar hårt för laget.

Hur gör han sina mål?

– Ofta i samband med omställningar, att han löper in i bra ytor. Och han har ett jättebra tillslag i boxen – sätter ofta bollen hårt och lågt i hörnet. Men han är ganska allsidig. Det har även blivit något nickmål.

Skene IF:s nummer 10 Sonny Ögärd blev bara bättre och bättre ju längre säsongen led. Han slutade på 21 mål – och var därmed en stor anledning till att Skene spelar i trean nästa år.
Skene IF:s nummer 10 Sonny Ögärd blev bara bättre och bättre ju längre säsongen led. Han slutade på 21 mål – och var därmed en stor anledning till att Skene spelar i trean nästa år.Foto: Jan Pettersson

3) Sonny Ögärd

19 år, forward, Skene IF (division 4)

Redan under sin första riktiga seniorsäsong gjorde Ögärd stora avtryck. Ju längre säsongen led, desto större roll tog han i det Skene IF som till slut gick upp i trean.

– Under försäsongen hade han både lite problem med tekniken och med att värdera situationerna. Men han var redo lagom till seriestart. Och när allt avgjordes på slutet av säsongen klev han fram och gjorde matchavgörande saker i nästan varje match. Utan honom hade vi inte gått upp en division, säger Jacob Andrén – tränare i Skene under säsongen.

Totalt på 21 matcher satte Ögärd 21 mål, vilket innebar att han blev tvåa i seriens skytteliga. Dessutom fick han 14 BT-ingar. Noterbart är att Ögärd gjorde två hattrick under seriens tre sista omgångar.

– Han har en fin näsa för mål. Han är smart och placerar sig bra i straffområdet. Han kan avsluta både på ett och två tillslag. Får han ett fritt läge avslutar han aldrig utanför ramen. Men det är inte i målskyttet han utmärker sig. Han är också väldigt nyttig presspelet. Han verkar kunna springa hur mycket som helst.

Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.