GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vilken spelare i lokalfotbollen vinner årets BT-lirare?

Vilken damspelare har betytt mest för sitt lag den gångna säsongen? Var med och rösta fram årets BT-lirare i lokalfotbollen.
I fjol vann Bergdalens Izabella Bergström. I år får vi en ny segrare, Bergström har varit elitspelare under hela året och kan därför inte bli nominerad.
FOTBOLL • Publicerad 19 november 2022

Sjuhärad är en fotbollsbygd och det gångna året har man kunnat följa cirka 100 lag på bt.se och specialsajten BT Fotboll.

Priset Årets BT-lirare infördes 2020 för att uppmärksamma de spelare som gör avgörande insatser utanför eliten. Spelare från damettan och ända ner till herrsexan är tänkbara kandidater.

BT-sportens fotbollsskribenter har plockat ut tre kandidater i herr- respektive damklassen. Här redovisas de tre nominerade damerna.

Du kan påverka utgången genom att rösta på webben. Läsarrösterna är en av faktorerna när vinnarna koras. Sista datum att rösta är den sista november.

När Josefin Johansson var frisk började IFK Örby vinna i våras. När den löpstarka mittfältaren hade fått igång Marklaget drog hon vidare till Jitex.
När Josefin Johansson var frisk började IFK Örby vinna i våras. När den löpstarka mittfältaren hade fått igång Marklaget drog hon vidare till Jitex.Foto: Ceasar Segergren

1) Josefin Johansson

23 år, mittfältare, IFK Örby (division 1)

Den löpstarka mittfältaren spelade bara för IFK Örby under våren. En skada gjorde dessutom att hon missade de tre första matcherna, och inte fixade 90 minuter i den fjärde. Så långt stod ett skadedrabbat Örby på noll poäng. Men när Johansson var redo – då kom segrarna och Örby började avancera i tabellen.

– Jossan är en förebild, både på och utanför planen. Hon är målmedveten och bidrog med både erfarenhet och många löpmeter. I det läge vi var i våras var hon oerhört viktig, säger tränare Katarina ”Cancan” Dunder Olsson.

Trots att Johansson bara spelade nio matcher vann hon BT:s betygsliga för Örby med ganska bred marginal. Hon samlade 20 BT-ingar och gjorde fyra mål för Marklaget, som slutade fyra i serien.

– Det var egentligen bara en bonus för oss att vi fick låna henne under våren. Hon ville högre upp, och bidrog med intensitet på träningar och matcher. Hon är en 100-procentig lagspelare. Och när hon lämnade i somras hade vi kommit igång, och flytet bara fortsatte på hösten.

Alexandra Schwartz gjorde nio mål den gångna säsongen.
Alexandra Schwartz gjorde nio mål den gångna säsongen.Foto: Sofie Johansson

2) Alexandra Schwartz

25 år, forward, IK Frisco (division 1)

Efter ett års paus från fotbollen var anfallaren tillbaka i Frisco. Under början av seriespelet gjorde Schwartz offensiva spets att nykomlingen långt in på hösten hängde med i kampen om nytt kontrakt i division 1.

– Alexandra inledde jättestarkt, och gjort många mål. Men andra delen av säsongen led hon av att hon var lite för ensam, och att vi som lag trodde att hon skulle kunna göra allt själv. Det kunde hon inte, och därför höll vi oss inte kvar, säger tränare Daniel Andersson.

Som bekant krävdes det i år att komma på övre halvan för att få spela i ettan även nästa år. Friscos bästa placering någonsin i division 1 var den åttonde. Och just åtta blev man även i år. Schwartz hade mest speltid i laget, fick högst betyg av BT:s jury – och slutade på nio mål.

– Hon gör alltid ett jäkla bra jobb för laget. Sätter man Alexandra i rätt ytor så är det farligt. Hon är ju spelaren som har det lilla extra och bryter mönstret.

Linda Westberg Carlsson var nyckelspelare i det Elfsborg som vann sin division 2-serie, men föll i kvalet mot ettan. Bland annat gjorde hon boråsarnas enda mål i kvalet.
Linda Westberg Carlsson var nyckelspelare i det Elfsborg som vann sin division 2-serie, men föll i kvalet mot ettan. Bland annat gjorde hon boråsarnas enda mål i kvalet.Foto: TOMMY HOLL

3) Linda Westberg Carlsson

33 år, mittfältare, IF Elfsborg (division 2)

Den bolltrygga innermittfältaren spelade 18 damallsvenska matcher för moderklubben Dalsjöfors säsongen 2011. Elva år senare har hon spelat i fjärde divisionen – och visat att takterna sitter i. Utöver nio mål och högst betyg är hon en spelare som vinner närkamper, och som alltid är spelbar.

– Linda är en väldigt komplett spelare. Hon har stor arbetskapacitet, och är svår att ta bollen av eftersom hon kan gå åt båda hållen. När kan vända upp även när hon får passningar felvänd med en motståndare i ryggen, säger Joakim Carlsson, som har tränat Elfsborg i år.

Westberg Carlsson är otroligt viktig i uppspelsfas, men kan dessutom fungera som ett offensivt hot när ett sådant har behövts. Hon gjorde exempelvis det kvitteringsmål på övertid i Falköping som säkrade seriesegern. Och blev Elfsborgs enda målskytt i kvalet.

– Hon kan när hon vill… Det är underbart att ha en sådan spelare i sitt lag. Hon är ett energiknippe. Man vet alltid vad man får, både på matcher och träningar. När hon är borta är det något som saknas.

Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.