Vilken spelare i lokalfotbollen vinner årets BT-lirare herr?

Vilken herrspelare har betytt mest för sitt lag den gångna säsongen? Var med och rösta fram Årets BT-lirare i lokalfotbollen.
I fjol vann Adrian Möller från Hestrafors IF. I år får vi en ny segrare, Möller ingår nämligen inte bland de nominerade.
FOTBOLL • Publicerad 19 november 2022

Sjuhärad är en fotbollsbygd och det gångna året har man kunnat följa cirka 100 lag på bt.se och specialsajten BT Fotboll.

Priset Årets BT-lirare infördes 2020 för att uppmärksamma de spelare som håller till utanför eliten. Spelare från damettan och ända ner till herrsexan är tänkbara kandidater.

BT-sportens fotbollsskribenter har plockat ut tre kandidater i herr- respektive damklassen. Här redovisas de tre nominerade herrarna.

Du kan påverka utgången genom att rösta på webben. Läsarrösterna är en av faktorerna när vinnarna koras. Sista datum att rösta är den sista november.

Alen Krasnici (längst till vänster) firar ett av Bergdalens många mål under premiärsäsongen i division 3.
Alen Krasnici (längst till vänster) firar ett av Bergdalens många mål under premiärsäsongen i division 3.Foto: Jan Pettersson

1) Alen Krasnici

30 år, allround, Bergdalens IK (division 3)

Efter 13 säsonger i Norrby klev Krasnici ner i trean. Där gjorde han avtryck direkt. Det spelade ingen roll om han startade i backlinjen, på mittfältet eller som forward. Det blev 33 BT-ingar och 11 mål på 18 matcher.

Bergdalens tränare lyfter fram Alen Krasnicis betydelse både på och utanför planen:

– Han har varit en stöttepelare och delat med sig av sin erfarenhet inte minst till de yngre spelarna som ibland kallat honom assisterande tränare, säger Almir Avdic, som hyllar Krasnicis engagemang på träningar och i omklädningsrummet.

På planen har den 30-årige polisen sprungit kopiöst.

– Han ger aldrig upp ens om han ligger tio meter efter i en löpning. Och genom det drar han med sig resten av laget. När han har spelat på topp så har han ofta gjort mål, typiska Alen-mål – inte så krångliga.

Hur ser du på hans fotbolls-IQ?

– Han fattar väldigt enkla beslut, tappar inte bollen, befinner sig ofta på rätt plats och visar genom små finesser att han har spelat på elitnivå. Det ser även de andra spelarna i laget.

Kinnas nummer 9 Oliver Persengård vann skytteligan i fyran, och var även den i serien som fick flest BT-ingar.
Kinnas nummer 9 Oliver Persengård vann skytteligan i fyran, och var även den i serien som fick flest BT-ingar.Foto: Jan Pettersson

2) Oliver Persengård

25 år, forward, Kinna IF (division 4)

Med sina totalt 30 mål (28 i serien och två i kvalet) var 25-åringen en stor anledning till att Kinna tog sig tillbaka till trean efter åtta år i fyran.

– Skall man gå upp en division behöver man ha någon spetsspelare. Och i ett annars jämnt lag är det han som bidragit med spets hos oss, säger assisterande tränaren Glenn Dower.

Persengård brottades med knäproblem under några säsonger. Men i år har han spelat i alla matcher utom en. Han har fått högt betyg för sina insatser – så högt att han blev fyrans bästa spelare.

– Oliver har gjort en jättebra säsong, med genomgående bra prestationer. Och han har jobbat hårt för det. Kämpar man som han har gjort så kommer resultaten till slut. Det roliga är att han inte bara är en målskytt, utan det är en lojal spelare som jobbar hårt för laget.

Hur gör han sina mål?

– Ofta i samband med omställningar, att han löper in i bra ytor. Och han har ett jättebra tillslag i boxen – sätter ofta bollen hårt och lågt i hörnet. Men han är ganska allsidig. Det har även blivit något nickmål.

Skene IF:s nummer 10 Sonny Ögärd blev bara bättre och bättre ju längre säsongen led. Han slutade på 21 mål – och var därmed en stor anledning till att Skene spelar i trean nästa år.
Skene IF:s nummer 10 Sonny Ögärd blev bara bättre och bättre ju längre säsongen led. Han slutade på 21 mål – och var därmed en stor anledning till att Skene spelar i trean nästa år.Foto: Jan Pettersson

3) Sonny Ögärd

19 år, forward, Skene IF (division 4)

Redan under sin första riktiga seniorsäsong gjorde Ögärd stora avtryck. Ju längre säsongen led, desto större roll tog han i det Skene IF som till slut gick upp i trean.

– Under försäsongen hade han både lite problem med tekniken och med att värdera situationerna. Men han var redo lagom till seriestart. Och när allt avgjordes på slutet av säsongen klev han fram och gjorde matchavgörande saker i nästan varje match. Utan honom hade vi inte gått upp en division, säger Jacob Andrén – tränare i Skene under säsongen.

Totalt på 21 matcher satte Ögärd 21 mål, vilket innebar att han blev tvåa i seriens skytteliga. Dessutom fick han 14 BT-ingar. Noterbart är att Ögärd gjorde två hattrick under seriens tre sista omgångar.

– Han har en fin näsa för mål. Han är smart och placerar sig bra i straffområdet. Han kan avsluta både på ett och två tillslag. Får han ett fritt läge avslutar han aldrig utanför ramen. Men det är inte i målskyttet han utmärker sig. Han är också väldigt nyttig presspelet. Han verkar kunna springa hur mycket som helst.

Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.